>Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

TISZTASÁG AZ EGÉSZSÉGÉRT

Dr. Chen Patika, Zöld Lótusz - 2022. 05. 12. 08:53:00
TISZTASÁG AZ EGÉSZSÉGÉRT

A máj olyan, mint egy nagy porszívó, amely akkor tud hatásosan működni, ha tiszta a porzsákja, ellenkező esetben nem képes megfelelő hatásfokkal teljesíteni, és a folyamatos erőlködés károsítja, valamint csökkenti a tisztítás hatásfokát.

A máj viszonylag nagy mértékű károsodás mellett is képes ellátni a feladatát, de ha rosszul működik, nem tudja kellően megtisztítani a szervezetet a méreganyagoktól, és immunrendszerünk válasza nem lesz megfelelő. Ezért, ha a májunk egészségét védjük, a szervezet normális működését is segíthetjük.

A májnak a zsír-, szénhidrát- és fehérje-anyagcserében egyaránt fontos szerepe van. A májban termelődnek a vérfehérjék, a májsejtekben történik az epekiválasztás. A tartósítószerekkel, túl sok zsírral, fehér liszttel, keményítővel, cukorral, sóval készülő ételek nehezítik a máj működését, lassítják az epe elfolyását. Ebből következően a májra nagy nyomás nehezedik, amely akadályozza természetes működését. Ezeket a folyamatokat a helytelen táplálkozáson kívül a stresszes, rohanó életvitel, a rosszminőségű alvás, a túlzott alkohol- és gyógyszerfogyasztás, valamint a kevés mozgás is erősíti.

A TCM (Hagyományos Kínai Orvoslás) szerint a máj meridián ugyancsak nem egy szervre vonatkozik, hanem egy funkcionális területre. A máj meridián összekapcsolja a máj-, epe-, hasnyálmirigy- és anyagcsere rendszereket, koordinálja működésüket.

A Hagyományos Kínai Orvoslás, az ember és környezet harmonizációja, valamint a szervóra (biológiai óra) alapján este 10 órától hajnali 2 óráig tartó időszak kiemelten fontos a máj és az epe pihenése szempontjából. Ez az az időszak, amikor a vér visszatér a májba, amely új, friss vért állít elő. A fenti időszakban engedjük a szervezetünket megpihenni; jó minőségű alvással segítsük elő a máj és epe egészségét. További segítség lehet zöld színű növények (pl. ruccola, spenót, saláta) és zöld színű gyümölcsök fogyasztása.

A TCM holisztikus szemlélete alapján a jókedv és boldogság segíti a máj meridián-pangás megszüntetését.

A máriatövis gyümölcse (hatóanyaga: szilimarin) segíti a megfelelő májfunkció fenntartását, ezzel a szervezet számára a toxikus anyagok eltávolítását. Hozzájárul a máj és az epe egészségének megőrzéséhez, a májszövet és a májsejtek regenerálódásához. A mungóbab Kínában régóta használt máj meridián-koordináló gyógynövény.

Legyen Ön is minden nap boldog és egészséges! Kerülje a dühös, ideges állapotot, mert ilyenkor a máj meridián pangó qi-je gyakran okoz fejfájást és szédülést, illetve hosszú távon gyomor- és hasnyálmirigy-lép problémát!

Ön szerint melyik szerv felelős az öregedésért?  A haj hullása, a bőr ráncosodása, a csontritkulás, a fogak meglazulása, a lassulás, a feledékenység, a kedvetlenség és a depresszió, azaz az öregedés tünetei egyaránt a vese energiájának meggyengülését jelzik. A vese ugyanis közvetlen kapcsolatban áll az úgynevezett hipotalamusz-agyfüggelék-mellékvese-pajzsmirigy-ivarmirigy-rendszerrel, amely alapvetően felelős a test hormonháztartásáért. Az erős vese a hosszú élet titka.

A vese egészségének, erőnlétének fenntartása mindennapi feladatunk. Mindig ügyeljünk arra, hogy ne csak a vese és deréktáj, hanem a vese meridián, sőt a vesepontokkal teli talp és lábszár is melegben legyen, mindenekelőtt télen. Figyeljünk rá, hogy a vérnyomás és vérkeringés normális legyen, továbbá minél kevesebb vegyi anyag és gyógyszer kerüljön a szervezetünkbe. Mivel a szexuális élet különösen sok energiát igényel a vesétől, kerüljük ezt kimerült vagy alkoholos állapotban. Nagy erőfeszítés, sportolás, szexuális együttlét után ne igyunk hideget, és gondoskodjunk a vese energiájának pótlásáról (pl. tojás, erőt adó gyógynövényekből készült tea, leves, kapszula fogyasztásával).

Forrás: Dr. Chen Patika 

 

Tartalomhoz tartozó címkék: #máj #vese #hasnyálmirigy