>Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

KÖNNYŰ LÉPTEKKEL IDŐSKORBAN

Dr. Chen Patika, Zöld Lótusz - 2022. 09. 20. 16:14:00
KÖNNYŰ LÉPTEKKEL IDŐSKORBAN

Örömteli mozgás minden korban

Napjainkban az ízületi betegségek és a csontritkulás minden tizedik embert érint, elsősorban a negyven feletti nőket. Az európai gyógyászat elsősorban a kalcium, valamint a magnézium, D- és K-vitamin és nyomelemek pótlásával igyekszik ennek útját állni.

A hagyományos kínai gyógyászat a csontritkulást és ízületi betegségeket egy nagyobb problémaegyüttes részének tekinti, amely egyaránt összefügg a csontokkal és a csontvelővel, az izmokkal és ízületekkel, a csont- és reumatikus betegségekkel. Az összefüggésrendszer központjában pedig a vese áll.

A kínai gyógyászat hagyományos kézikönyve a Kr. e. 2. századi Suwen-től kezdve úgy tanítják: "A vese termeli a velőt, uralja a csontokat".

A vesével kapcsolatban álló szervek köre, az úgynevezett vese meridián egyaránt érinti a csontokat, ízületeket, az agyat és a nemi szerveket, mindezekre hatással van, és alapvető energiával (a Hagyományos Kínai Orvoslás terminológiája szerint qi-vel) látja el azokat. Növeli az immunrendszer működését, felgyorsítja a vérkeringést, fokozza az anyagcserét, és megfelelő oxigénnel és tápanyaggal látja el a csontszöveteket és csontsejteket. A vese és a vese meridián egészségének megőrzése alapvető fontosságú az egész szervezet egészsége szempontjából. A Hagyományos Kínai Orvoslás néhány egyszerű tanáccsal szolgál e célból:

  • Az utolsó étkezés és az esti lefekvés között legalább 4 óra teljen el.
  • Fogyasszunk naponta legalább 2 liter folyadékot, lehetőleg forralt víz, tea, vagy kollagénben gazdag (csont-, ín-, lábszár-) leves formájában. A hagyományos kínai konyha különösen kedveli a rákból főtt levest, amelynek páncélja gazdag glükozamin- és kondroitszulfát forrrás.
  • Mozogjon naponta legalább fél órát.
  • Fogyasszunk minden nap rostban gazdag ételeket, kevés cukrot és sót.
  • Lehetőleg kerüljük a stresszhelyzeteket, amelyek nagyon megterhelik a vesét.
  • Részesítsük előnyben a természetes anyagokat a vesét megterhelő kemikáliákkal szemben az élet minden területén.
  • Tartsuk melegen altestünket, kerüljük a megfázás lehetőségét.
  • Az egyes szervcsoportok működése más-más időszakban a legintenzívebb. A vese meridián időszaka nagyjából délután 5 és 7 óra közé esik. Ebben az időszakban lehetőleg ne végezzünk kemény munkát, ne fogyasszunk alkoholt, ne éljünk szexuális életet. A Vese meridian kapszula is ilyenkor fejti ki leghatékonyabban a hatását. Igyunk hozzá vese meridian teát is, amely segíti a kapszula jobb felszívódását.

A Hagyományos kínai Orvoslás szerint a vese nagyjából harminc éves korig fejti ki teljes mértékben hatását, ezután gyengül, és energiapótlásra szorul. Ennek egyik leghatásosabb eszköze az egész vese meridiánra hatást gyakorló Vese meridian tea, amely a kínai gyógyászat évezredes tapasztalatai alapján a vese energiáját különös mértékben tápláló növények - mezei zsurló, sáfrányvirág, édesgyökér, cékla, csalánlevél, kúszó magnólia, csüdfű gyökér, aszalt szilva - kombinációjából áll. A tea hozzájárulhat a vese qi energiájának pótlásához, illetve a vese keringésének és tisztításának elősegítéséhez. A Vese meridián tea hatóanyagait koncentrált formában tartalmazza a Vese meridián kapszula: a kettő fogyasztása együttesen a leghatékonyabb.

A vese energiájának pótlása mellett igen fontos a vese meridián által érintett szervek tápanyagainak pótlása is. A kínai hagyományos orvoslás hatóanyagai közül már Európában is régóta ismert a Bio Glülozamin + MSM + Ginseng Forte tabletta, amely kombinált formában nyújta az ízületek számára a tápanyag utánpótlást. A glükozamin elősegíti a porc egészséges szerkezetének megőrzését, az ízületek normál működését. Az MSM (metil-szulfonil-metán) elősegítheti a porc egészséges szerkezetének megőrzését. A ginseng a keringésre gyakorolt hatása révén fokozza a készítmény hatóanyagainak felszívódását.

Van olyan készítmény (Porc-Vita C filmtabletta), amelyet az ízületi betegségekben szenvedők különleges táplálkozási igényeinek kielégítéséhez javasol a gyártó. A készítmény a már említett glükozamin és MSM mellett kondroitint is tartalmaz, amely a támasztószövetek fontos alkotója. A magas hyaluronsav és nagy mennyiségű II. típusú kollagén tartalmú készítmény az ízületek, izmok, ínszalagok alapanyaga, amely elsősorban azáltal járul hozzá ezek egészséges működéséhez, hogy rugalmassá teszi az izmokat a csontokhoz rögzítő ínszalagokat, ezáltal biztosítja az ízületek strapabíróságát, terhelhetőségét. Ha a kollagén gyenge minőségű, úgy számíthatunk a könnyen kificamodó ízületekre, és ha a mennyisége csökken, az sérülékeny ízületet eredményez. A kollagén támogatja a porcszövet vízháztartását, normalizálja azok anyagcseréjét. A C-vitamin hozzájárul a normál kollagén-képződéshez, és ezen keresztül a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához.

Elemi érdekünk tehát, hogy a bevitt hatóanyagok révén késleltessük a szervezetben a kollagén-termelődés csökkenését.

Legyünk figyelemmel a vese és vese meridián, és az általa érintett szervek, a csontok, csontvelő, izmok és ízületek egészségének megőrzésére. A hosszú és egészséges időskor érdekében tegyünk meg mindent, ami tőlünk telhető!

Forrás: Dr. Chen Patika

Tartalomhoz tartozó címkék: #csontok_ izmok_ ízületek #vese