Ízületi gyulladás és reuma

Ízületi gyulladás és reuma

 

A hagyományos kínai gyógyászat mind a reumatikus ízületi gyulladást, mind a csontízületi gyulladást a bi, azaz a gátlás tüneteiként tartja nyilván olyan jelenségekként, amikor a qi áramlása a szél és nedvesség kombinációjának eredményeképpen lefékeződik. Amennyiben az ízületek télen különösen fájnak, és a tünetek felerősödnek, úgy a gátlást minden bizonnyal ez a kombináció okozza.

 

A diagnózis során a kínai orvos megkísérli megállapítani a belső diszharmónia sajátos szerkezetét. Ha a beteg hideg természetű ízületi gyulladástól szenved, az orvos melegítő füveket ír elő a szél és a nedvesség felszárítására: pl. ginseng, fahéj, narancs héja, csüdfű, kínai angyalgyökér, keserűfű.

 

Az ízületi gyulladástól és reumától szenvedőknek kerülniük kell a szeles és nedves időjárási körülményeket. Télen a test alsó részét tartsák melegen, és tavasszal igyekezzenek minél később átállni könnyű öltözékre.

 

A betegnek kerülnie kell az állati zsírokban gazdag ételeket, minthogy ezek erősítik a szeles-nedves típusú gátlást és ezáltal a fájdalmat és a gyulladást is. A szelet és nedvességet csökkentő ételek közé tartozik a bazsalikom, fahéj, ánizs, gyömbér, a zsálya és a fekete bab, amelyeket a betegnek fokozottan kell fogyasztania. Nagyon egészségesek a stimuláló hatású csípős ételek,így a csípős paprika, gyömbér, fokhagyma. Napi ételként ajánlott télen a jégretek, nyáron pedig a gyömbér.

 

Kínában a csonterősítés és kálcium-utánpótlás hagyományos módja a „csont-csipsz”, amelyet hetenkénti gyakorisággal készítenek. A rendkívül vékonyra szeletelt marhacsontot rizsecetben áztatva megpuhítják, majd kemencében ropogósra sütik. A természetes forrásból származó kalciumot ugyanis a szervezet strukturális és vegyi összetételénél fogva sokkal könnyebben tudja hasznosítani. Ilyen kalcium forrás a csont és a porc, vagy az általunk is forgalmazott tengeri korall-kalcium, az ugyancsak tengeri forrásból kivont bioglükozamin és kondroitin-szulfát. Ezek szükségesek az egészséges porcszövetek felépítéséhez, fontos szerepet játszanak az ízületi porcok épségének megőrzésében és regenerálódásában. Gyermekek és idősek számára fontos még a természetes forrásból, például tengeri halolajból származó A- és D-vitamin is.

 

A modern kutatás rámutatott arra, hogy az eleuthero-ginseng is számos olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek fontosak a csont és ín egészségének fenntartásához, ezek tápanyagainak könnyebb felvételéhez. A régi kínai közmondás úgy tartja: „többet ér egy szál eleuthero-ginseng, mint egy szekér arany”, s a mai ember is egyre inkább felismeri az egészség megőrzésében játszott fontos szerepét.

 www.zoldlotusz.hu 

Forrás: Dr. Chen Patika