Kurkuma

A jó emésztés szoros kapcsolatban áll az ízületekkel. Mi köze a kettőnek egymáshoz? A TCM holisztikus elv szerint a rossz emésztés, a nem megfelelően működő gyomor, a zsíros ételek fogyasztásával és hideggel együtt gyakran eredményezhet ízületi problémákat (pl. köszvény).

Kurkuma 280x280

A kurkuma (Curcuma longa) fűszer- és gógynövény. Angol neve turmeric, míg a magyar népies neve: kurkumagyökér, indiai sáfrány.

Hazája Ázsia, Kína és az indiai szigetek. A fűszer a sárga színű, gyömbérre emlékeztető gyöktörzsből és gumóból (Curcumae rhizoma), ezek a méregmentes, sárga festékanyagából (kurkumin) származik, és sajátos aromája valamint sárga festőszíne miatt kedvelik. A Worcester-mártás és a curry fűszerkeverékek alkotórésze, de használják tésztafélék, levesek színének, ízének javítására is. Étvágygerjesztő hatású, és nemcsak fűszernövény, hanem jó az ízületekre és emésztésre is. Ázsiában az is közismert, hogy sok alkohol fogyasztása esetén a kurkumapor hatékonyan segíti a gyomor és máj védelmét.

Forrás: Dr. Chen Patika