>Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

BIOLÓGIA ÓRA - TCM SZERVÓRA

Zöld Lótusz, Dr. Chen Patika - 2022. 05. 10. 17:55:00
BIOLÓGIA ÓRA - TCM SZERVÓRA

Az egészség iránytűje

A gyógyítás tudománya bonyolult dolog, de az egészség megőrzésének titka egyszerű: kövessük biológiai óránk ritmusát minden egyes napon, minden egyes éven, egy egész életen át.

 

Az ember biológiai órája 24 óra alatt jár körbe egyszer, szemben a kismutatóval, mely egy nap két kört írt le. A nyugati irodalom is ismeri a bioritmusokat, de a keleti gyógyításban kiemelt szerepet játszik.

Tizenkét működési terület követi egymást két óránként, ez ad ki egy huszonnégy órás teljes ciklust. Menjünk végig ezeken a területeken. 

23 órától hajnal 1 óráig “uralkodik” az epehólyag. Ez szorosan összefügg a máj működési területével, amely egytől háromig a legaktívabb. Sokunknak vannak alvászavarai; felébredünk hajnalban; bizonytalan, diffúz fájdalmak jelentkezhetnek, de az okát nem tudjuk. Ilyen esetekben az óra figyelmünket az epe-máj működési zavarai felé fordítja; lehet, hogy epekő okozza a panaszokat, de lehet, hogy a késői nehéz vacsora, vagy nagyobb mennyiségű alkohol fogyasztását jelzi a gyötrődő, kínlódó máj és epeműködésünk. A másnapi frissesség titka tehát a korai fekvés.

Hajnali 3 és 5 óra között, a tüdő működési területének maximuma idején a leggyakoribb az asztmás roham, a fulladás, a köhögés. (Ide tartozik a légcső, az orr, a mandulák is. Mindezek együtt biztosítják a megfelelő légcserét.) Ilyen esetre tartson az ágya mellett egy pohár mézes vizet, s ébredés után kezdje ezzel a napot!

5 órától 7 óráig a vastagbél a legaktívabb, ez a székletürítés optimális ideje. A belek tisztán tartása nagyon fontos az egészség megőrzésének érdekében: ebben is nagy segítséget nyújt Önnek a Szűztea.

7 órától 9 óráig az üres gyomor jelez, amely kilenc óráig emészt a legjobban.

9 és 11 óra között a lép és a hasnyálmirigy következik. 
Mindkettő szempontjából fontos a gazdag reggeli, különösen cukorbetegek számára. A mondás úgy tartja: “reggelizzen, mint a király”. Reggelije legyen meleg folyadékban, fehérjében ,energiában gazdag - a gyomor meridián a meleget kedveli. Ilyenkor különösen jó hatású a Gyomortea és a Gyomor meridián kapszula.

11 és 13 óra között következik a szív, ami ebben az időszakban a legaktívabb. Sok szívbeteg hamarabb menne orvoshoz, ha tudná, hogy a déli fáradtsága komoly figyelmeztetője lehet a szív kezdődő gyengeségének. A Távol-Keleten 12 körül hagyományosan fél óra pihenőt tartanak, ami jelentősen csökkenti a szívinfarktus veszélyét, különösen idős korban.

13 órától 15 óráig a vékonybél időszaka következik. A vékonybél az immunrendszer legfontosabb része, ezért a frissen készült meleg ebéd alapvetően hozzájárul az immunrendszer karbantartásához.

15 és 17 óra között kerül sor a húgyhólyagra. Ebben a két órában nagy mennyiségű tea és gyógytea fogyasztása javasolt a vizelést irányító húgyhólyag karbantartása és a belső meleg lehűtésére. Ez egyszersmind a vesét is karbantartja, amelyre a következő  időszakban 17 órától kezdve kerül sor.

A vese és az öregedés kapcsolata közismert. 
17 és 19 óra között a vese energiájának megőrzéséért kerülni kell a túl nehéz, zsíros, sós vacsorát - a Távol-Keleten hagyományosan öt óra után már egyáltalán nem ettek. Ilyenkor nem szabad nehéz fizikai munkát végezni vagy szexuális életet élni. Jó hatású a vese meridián melegítése, masszázs, akupresszúra.

19 órától 21 óráig a legaktívabb a szívburok, amely a szív esszenciáját, a vér és energia forrását védi. Ilyenkor hasznos a szívburok-meridiánnak, azaz a kar válltól csuklóig terjedő ízületi pontjainak a masszírozása, ütögetése. A fizikai erőfeszítés és sport ilyenkor már az éjszakai alvás ellen dolgozik. Ajánlott viszont a séta, amely az oxigén-ellátás megnövelésével nagyon hasznos a szívburok egészsége számára.

21 órakor kezdődik a “három melegítő” köre. A hagyományos kínai felfogás ezen a szív-tüdő, a lép-gyomos és a vese-húgyhólyag együttesét érti, amelyet egyetlen funkcionális csoportnak tekintenek, és amely ebben a két órában összehangoltan, együtt működik. Ez az időszak a nyugalomé, a békés, nyugodt együttlété, a zenehallgatásé és sétáé, majd a szexuális együttlété. A feszültség, düh, idegesség, szélsőséges érzelmi állapotok ebben az időszakban az egész másnapi napra kihatással vannak. Bármennyire csábító, kerüljük ilyenkor a tévében is a rossz híreket, a felizgató filmeket.

E biológiai óra ismerete és használata közelebb visz bennünket életműködésünk jobb megértéséhez, és egy egészséges napi ritmus kialakításához. Segít tisztázni bujkáló betegségeink hátterét, korábban és könnyebben lelepleződik a “tette”,  beteg szerv, ha jobban ismerjük önmagunkat.

Az embernek, környezetének és bioritmusának harmonizálása a hosszú élet titka. Bármilyen erőteljes legyen is valaki, hosszú időn át nem élhet büntetlenül e kettő ellenére. A szervórával és a környezettel összehangolt életmód révén azonban bármilyen körülmények között lehetséges harmonikus, egészséges, hosszú életet élni.

Az időpontokat a téli időszámítás szerint vegyük figyelembe.

Forrás: Dr. Chen Patika

Tartalomhoz tartozó címkék: #biológiai óra