>Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A YIN-YANG ELMÉLET

Dr. Chen Patika, Zöld Lótusz - 2022. 05. 22. 13:41:42
A YIN-YANG ELMÉLET

A Hagyományos Kínai Orvoslás egyik alapköve, úgy tartja hogy az emberiség és minden önmagában szerves része a nagyobb egésznek, a teljes világegyetemnek. Mindannyiunkra ugyanazok a törvények vonatkoznak, amelyek az egész természetet is irányítják. A yin és yang kettőse kiegyensúlyozott egészet alkot.

A Hagyományos Kínai Orvoslás a test nedveinek és energiáinak áramlásáról, mint csatornákról és folyókról beszél, és a test állapotait a hideg és a meleg, vagy a szárazság és a nedvesség természeti fogalmaival írja le. Az egészség pedig a kiegyensúlyozott és harmonikus belső környezet fenntartásától függ. Az egyensúlyt a yin és yang fogalmával írják le. 

A yin és yang az a két  minőség, amelyeknek együttes működéséből származik minden, ami csak létrejön a világegyetemben. A yin kínai írásjegyének jelentése "a hegy sötét oldala", míg a yangé "a hegy fényes oldala". A yinhez a hideg, a sötét és nedves fogalmai kapcsolódnak, míg a yang meleg, fényes és száraz. A yin nyugodt, statikus és tétlen, míg a yang dinamikus, tevékeny és terjeszkedő. Ez fogalompárokban rendezve: 

 • fény - sötétség
 • ég - föld
 • nap - hold
 • nappal - éjszaka
 • tavasz - ősz
 • meleg - hideg
 • férfi - nő
 • gyors - lassú
 • fenn - lenn
 • kívül - belül
 • tűz - víz
 • fa - fém.

A kínai orvoslás szerint az emberi test a következő módon osztható fel a yin és yang területeire: BELSŐ - YIN, KÜLSŐ - YANG.

A yin az energia tárolására, míg a yang a tevékenységre szolgál. Az inak és a csontok - YIN; bőr - YANG természetű. Bizonyos szervek, így a szív, a máj, a tüdő, a csontok és a vese yin, míg mások, mint a belek, az epehólyag és a bőr yang természetűek.

Betegség esetén, ha a yin túlságosan erőteljes, a yang megbetegszik. Ha a yang túlteng, a yin szenved. Ha túl kevés a yin, a test és a testrészek túlságosan meleggé válnak; ha a yang csökken, megfázás és hidegség a tünetek. A kezelés elsődleges célja az, hogy ismét létrehozza a szervezetbne a yin és yang egyensúlyát, kiegyenlítse a meleget és a hideget, a szárazságot és nedvességet. Yang betegségek esetén a yint, yin betegség esetén a yangot kell kezelni - olyan ételekkel, melyek a yin, vagy a yang természetűek.

A yin és yang egyensúlyának megteremtése végett akár a szervezetben, akár a világegyetemben, az életenergiának (kínai kifejezéssel qi-nek) akadálytalanul és elegendő mennyiségben kell áramolnia az egész rendszeren keresztül. A qi az élethez nélkülözhetetlen energiát jelenti. A qi a test valamennyi mozgásának és tevékenységének forrása. Ez teszi lehetővé a rendes testhőmérséklet fenntartását; ez védelmezi a testet a hideg, a forróság vagy a nedvesség kívülről jövő támadásai ellen; ez alakítja át az ételt és a levegőt a test számára nélkülözhetetlen anyagokká. A qi teszi lehetővé a yin és yang egyensúlyát a testben és a világegyetemen belül egyaránt.

           Fa                Tűz         Föld        Fém          Víz     
évszak tavasz nyár késő nyár ősz tél
égtáj kelet dél közép nyugat észak
klíma szél meleg nedvesség szárazság hideg
szín kék/zöld vörös sárga fehér kék/fekete
íz savanyú keserű édes csípős sós
yin szerv máj szív

lép/hasnyálmirigy

tüdő vese
yang szerv epehólyag vékonybél gyomor vastagbél húgyhólyag
érzelem düh öröm töprengés szomorúság félelem

 

A kínai orvoslást holisztikus szemlélete teszi olyan vonzóvá számunkra. A kínai orvos az emberi testet a természet szerves részének tekinti, a gyógyítást pedig olyan természetes folyamatnak, amelyet helyes táplálkozás és életmód révén segíthetünk elő.

Napjainkra a Kelet és Nyugat hagyománya végre találkozni látszik, és mintha végre elkezdenének megosztani egymással az emberi testről és az egészség megőrzésről szerzett tudásukat. Kína például átvette a Nyugattól a sebészet módszereit, az antibiotikumokat, a sérülések és akut fertőzések esetében hatásos egyéb gyógyszereket. Ugyanakkor a Nyugat is kezdi befogadni a holisztikus gyógyítás filozófiáját, amelyben a test, elme és szellem egyként működik együtt, és e szemléletmód által sarkallva az amerikai orvoslás is egyre inkább a betegségmegelőzés lehetőségeire fordítja figyelmét.

Forrás: Dr. Chen Patika

Tartalomhoz tartozó címkék: #yin és yang